Bland skog och berg högt beläget på värmdö byggs nu Villa Nisu.

Huset som består av tre volymer med olika karaktär har bundits samman med länkar i glas. Huset har en organisk form och på så sätt kommer naturen nära inpå och emellan volymerna. Volymernas storlek och takhöjd har tagits fram efter deras funktion. Tillsammans bildar de en helhet som påminner av naturens spel och olikheter. När varje rum får kontakt med utsidan i fler än ett eller två väderstreck känner man sig mer omsluten av naturen utanför- den ska ständigt göra
sig närvarande. Vi låter den vilda terrängen vara. Moränsten, mossa, träd och blåbärsbuskar får stå kvar.

I ena byggnadsvolymen och kärnan i huset finns köksdelen. Utifrån denna når man alla husets övriga volymer. Föräldrarna får en egen del med badrum, sovrum och ateljé i byggnadens ände. I husets andra ände är de sociala ytorna belägna. Även de social ytorna får en egen volym. Byggnadsvolymerna har olika nivåer på golvbjälklaget efter terrängen vilket ger ytterligare variation men också närhet till marken.

Huset kläs i stående granpanel behandlat med järnvitriol. Fönsterdetaljer i mörkgrå samt invändiga material en sober lek med olika trä- och naturmaterial.

https://www.ehark.se/villa-nisu/

Stolphus i salthamns skog som vi ritat tillsammans med M- arkitektur har börjat byggas!

Det är det andra av 5 st som ritats under förra året som nu börjar ta form. Vi är mycket förväntansfulla på resultatet.

Läs mer om stolphuset under pågående projekt.

 

Nu är takpriset 2017 igång där vi är med i juryarbetet. Tävlingen startar 1 september och pågår till 29 oktober. En vinnare kommer att presenteras den 7 november på Nordic Architecture Fair.

http://www.protan.se/takduk-och-…/…/takpriset/takpriset2017/ –
bilden visar förra årets vinnare: ursviksskolan i Sundbyberg

Bland skog och berg högt beläget på värmdö ritar vi nu Villa Nisu.

Huset som består av tre volymer med olika karaktär har bundits samman med länkar i glas. Huset har en organisk form och på så sätt kommer naturen nära inpå och emellan volymerna. Volymernas storlek och takhöjd har tagits fram efter deras funktion. Tillsammans bildar de en helhet som påminner av naturens spel och olikheter. När varje rum får kontakt med utsidan i fler än ett eller två väderstreck känner man sig mer omsluten av naturen utanför- den ska ständigt göra sig närvarande. Vi låter den vilda terrängen vara. Moränsten, mossa, träd och blåbärsbuskar får stå kvar.

I ena byggnadsvolymen och kärnan i huset finns köksdelen. Utifrån denna når man alla husets övriga volymer. Föräldrarna får en egen del med badrum, sovrum och ateljé i byggnadens ände. I husets andra ände är de sociala ytorna belägna. Även de social ytorna får en egen volym. Byggnadsvolymerna har olika nivåer på golvbjälklaget efter terrängen vilket ger ytterligare variation men också närhet till marken.

Huset kläs i stående granpanel behandlat med järnvitriol. Fönsterdetaljer i mörkgrå samt invändiga material en sober lek med olika trä- och naturmaterial.

Planerad byggstart: Hösten 2017

En tidig skiss i blyerts på ett nytt hus på ritbordet. Byggnaden består av två volymer som med två motsatta pulpettak bildar ett uppbrutet sadeltak. Volymerna binds ihop med transparenta länkar som tar in mer omgivande natur till rummen. De två större stängda volymerna innesluter mer privata rum.

Skisser på nytt attefallshus på 25 kvm och friggebod på 15 kvm ihopkopplat med skärmtak på 15 kvm. Genom att bygga samman volymerna med skärmtak förlänger man både säsongen och utökar de bygglovsfria husens totala area, iallfall känslan av rymd. Husets har placerats på så sätt att friggebodens maximala höjd på 3 m och attefallshusets maximala höjd på 4 m får samma taklinje, medan vardera bjälklag följer terrängen, Under skärmtaket finns ett utekök med berget bakom som fond. I hörnan vid skogen finns utedusch och ett spa nedsänkt i terassen. Friggeboden fungerar som bastu med vy rakt ut i skogen, I attefallshuset samlas man efter bastun i en loungedel med mikrobryggeri.

Villa S klarade slutbesiktning och beställaren har flyttat in. Nu är det bara detaljer kring terass och räcken kvar innan det blir poolpremiär!

Vinter blev till vår och villa Cumzelius fick skjutpartier. Den stående träpanelen behandlas med järnvitriol och kommer på sikt få en grå ton där träets struktur förblir framstående.

Denna vecka är vi på Gotland och framförallt vid en vacker kustremsa 10 km från Visby, Salthamn. Här byggs och planeras för ett antal villor som på sikt ska integreras i ett större och helt unikt områdeskoncept. Material nedan från Martina Eriksson som är ledande arkitekt för området.

Mer information hittas på http://www.m-arkitektur.se/main/omradeskoncept/ och på www.salthamn.se

I taktävlingen “Sveriges finaste tak” har vi deltagit i juryarbete under hösten. Tidigt i vår utseddes vinnaren. Ursviksskolan i Sundbyberg knep första plats med motiveringen:

“Juryn anser att byggnaden representerar ett traditionellt sadeltak i en ny kreativ och spännande form. Tradition möter modernitet. Samtidigt relaterar byggnaden till det närliggande villaområdet som på så vis passar in i sitt sammanhang. Med välritad precision möter takprofilen plåtfasaden som ger en stilren och originell upplevelse.
Färgsättningen i sedumen spelar vackert med i färgen på fasaden och ger ett varmt och välkomnande intryck. Det gröna sedumtaket symboliserar byggnadens anspråk på miljöcertifiering, Miljöbyggnad Guld, och de krav som vi idag ställer på våra byggnader. Taket är inte bara estiskt tilltalande utan ställer också höga krav på byggkonstruktionen och hantverkarens yrkesskicklighet.
Det som gör Ursviksskolan till den slutliga vinnaren är framförallt takets unika form och färgsättning i samspel med materialval, nytänkande och höga hållbarhetsambitioner. “

Om- och tillbyggnad av skola Ursvikskolan, Sundbyberg Beställare: Sundbyberg kommun Yta: Ombyggnad 1600 kvm nybyggnad 3 400kvm Tätskikt: Protan Titanium + Protan SE 1,6 År: Planerat färdigställt hösten 2015 Foto: Johan Fowelin Flygfoto: Protan
Byggherre: Sundbyberg stad
Arkitekt: Marge Arkitekter AB
Byggare: Heving & Hägglund AB
Takentreprenör: Protan Entreprenad Takteknik AB

Juryn har bestått av fyra medlemmar med olika bakgrunder och erfarenheter. Björn Edebrand, verksamhetschef för SBR, Sveriges Byggingenjörer AB, Emelie Holmberg Arkitekt MSA och utbildad på Kungliga tekniska högskolan och RMIT, Jörgen Staf, VD och ägare av Olivgården Fastighets AB, Mikael Gerhardsson, ingenjör, styrelseordförande för Bygg & Interiör i Katrineholm (Woody Bygghandel) samt affärsutvecklare och planchef för Kilenkrysset AB.