Projekt Salthamn

På Gotland 10 km norr om Visby ligger Salthamn. Området på 200 hektar har en lång och spännande historia med industri och minkfarm men genomgår nu en förvandling. Hela området planeras nu där ambitionen är att komma närmare det naturliga- det vilda salthamn. Tillsammans i projektgruppen på gotland ritar vi bostäder, publika byggnader, naturrum och en yogapaviljong.

Salthamn är ett unikt och oexploaterat kustområde nära Visby som ännu inte har blivit bebyggt med mer än några få bostäder. Längs en kuststräcka strax söder om Lummelundagrottorna, ligger denna natursköna plats. Sedan några år tillbaka har Jacqueline tagit över familjeprojektet och en nytt och spännande område håller på att ta form.I området planeras en försiktig bebyggelse över tid, där bostäderna integreras i den vilda naturen på sluttningarna ovanför den odlade dalen.

Denna skog ligger i en sydvästsluttning, med det storslagna havet nedanför, vilket möjliggör havsutsikt från alla bostäder med odlingsfälten som förgrund. Solnedgångarna i havet precis utanför kan inte bli vackrare. De många soltimmarna och närheten till havet ger ett mikroklimat, extra gynnsamt för odling. Intentionerna för området är att bygga ett trädgårdskafé mitt i odlingsdalen. Den gamla fabriken blir en plats att förädla det odlade, alternativt bostadsrätter med samma tema och tankar som den övriga bebyggelsen. I området kommer en strandrestaurang på sikt också att etableras. En större båthamn gör det möjligt för de boende att ha båt eller för restaurangbesökarna att lägga till. Planen är även att etablera ”landskapshotellrum” på klipphällarna ovanför dalen och kolonilotter i odlingsområdet.

Kan man spara energi och samtidigt leva i ett mer kontrastrikt, sinnligare hem och mer medveten om sina behov? Vad behöver man egentligen? ”Den nya bostaden” utgår från behovet av att kunna umgås i sitt hem, behovet av att få vara privat och samtidigt har bostaden utvecklade uterum, särskilt de kopplade till kök och bad. Boendeytan minskas och de invändiga och utvändiga rummen ges likvärdig betydelse. ”Den nya bostaden” saknar definitioner som ”vardagsrum”, ”kök”,   ”sovrum” … De olika funktionerna i hemmet har olika tempererade zoner, beroende på aktiviteten i rummet. Det är ytterligare ett sätt att spara energi och samtidigt leva mer kontrastrikt och medvetet. Att leva närmare, helt enkelt. Närmare behov, sinnlighet, energiförbrukning och naturen.

Bostäderna har även utvecklade produkter från gotländska material och formgivare, som mellanväggar i ull, vilka även fungerar som ljudabsorbenter. Bostäderna kan också ha fasadglas med ull, för att förbättra u-värdet och diffusera ljuset samt inbyggda ljusschakt som också fungerar som ljudabsorbenter.

Skogen består i huvudsak av tall, enstaka rönn och oxel. På marken i barrskogen finner man blåbär, lingon och kantareller. Om våren är skogen fylld av blåsippor och på sommaren kan man finna orkidéer. Det finns även ramslök och vilda tulpaner i parken nedanför Lummelundagrottorna. På stranden finns salmbär, vildnypon och många vackra blommor.

-Martina Eriksson

Projektgrupp Salthamn
Beställare Jacqueline Raymond – salthamn.se
M arkitektur arkitekt Martina Eriksson – m-arkitektur.se
arkitekt Elisabeth Lilliegraven
EHA arkitekt Emelie Holmberg – ehark.se
Lomakka genom Barbro Lomakka – lomakka.se