Stolphus i skogen

(Koncept och bildmaterial Martina Eriksson www.m-arkitektur.se)

Högst upp på det skogsklädda berget ovanför salthamnsdalen har vi varit med och ritat nya hus med ett energismart och naturnära koncept.

Stolphusen är precis som det låter hus upplyfta från marken på stolpar. Skogen med blåbärsris, buskar och ormbunkar får stå kvar då husets grund släpper från marken. Likt en trädkoja sker vardagslivet uppe bland tallstammar och kronor. Mot horisonten skymtar man havet mellan träden. Utelivet sker på de terrasser som omger husen ibland under tak, ibland under bar himmel.

Husen är komprimerade och separerade rum som tidigare benämnts som vardagsrum, kök, tvrum har modifierats till att kunna vara ett och samma rum. Idéerna kring de rum som behövs i ett hem ifrågasätts. Genom att planera inre rum som fortsätter i uterum upplevs huset större trots sin invändiga area. Uterummen planeras i vindskyddade, soliga lägen på terrassen för att samla värme. Då kan de användas långt in på hösten och tidig vår. På vintern håller man sig inne och har då en mindre yta att värma upp. Även de invändiga delarna kan uppdelas i klimatzoner. Alla rum behöver inte samma temperatur. Exempelvis kan en hall och sovrum hålla lägre temperatur. Ett gästrum kan bli en separat volym som enbart värms upp då det används.

Att komma närmre det naturliga och den vilda skogen tror vi har en hälsosam effekt på livet. Att jobba med naturliga krafter som vind, sol och annan klimatpåverkan är en gammal metod som glömts bort. När större krav på hållbara bostäder ställs så ser vi det som en självklar metod att jobba med naturens lagar istället för att bygga stort och värma upp allt med elenergi.