Villa Älgö

Villa Älgö är ett tidigare fritidshus bestående av två volymer som byggts på med en övre våning i form av en tvärgående rektangulär kropp. Den övre volymen har placerats på så sätt att varierande uteplatser i form av terrass och balkong har kunnat realiseras. Den övre våningens kropp skjuter ut för att ge skugga åt större fönsterpartier och ger en variation i fasad- en spännande lek med skuggor och ljus.

Det tidigare utrymmet mellan fritidshus och gästhus har glasats in. Besökaren möter därmed två stängda fasader, två kroppar som fortfarande kan läsas exteriört med en tydlig glasad entré som binder de ihop de båda. Den glasade väggen fortsätter mot vattnet. siktlinjen mot vattnet ger besökaren en direkt förståelse för husets plats och vattenära läge utan att ens inträda huset.

Siktlinjen mot vattnet ger besökaren en direkt förståelse för husets plats och vattenära läge utan att ens inträda huset.

På övre plan finner man de mer privata rummen, alla med utsikt över älgömaren där solen går ner i saltsjöbadens fond. I badrummet kan man gå ut på balkongen för att sitta en stund efter badet. Från sovrummen når man en terrass i söderläge inbäddad av tät skog och berget i husets rygg.

Husets fasadmaterial i tjärad stående granpanel för tankarna till naturen; tallar och berg som omringar huset och som är typiskt för miljön på älgö. Huset vill smälta in på platsen och på det berg det vilar på, samtidigt som de utkragande partierna ger spänning och en egen identitet.