Villa Berga

Utanför Stockholm fick vi nyligen laga kraft på bygglov för ett spännande hus. Villa Berga består av en nedre del med alla sociala ytor. Vandringen från de mest offentliga delarna av huset med mest aktivitet till dess mest privata i sovrummen blev den slutliga planen för huset och dess volym.

På entréplan möts man från hallen av en stor öppen kök- och matsalsdel med 3 m i takhöjd. Vandringen fortsätter upp tre trappsteg till en lounge och slutligen några trappsteg ytterligare till i ett mer avskilt vardagsrum med ateljé. Fortsättningsvis följer de ändå mer privata rummen på ovanvåningen där alla sovrum finns belägna samt en takterass som enbart de boende kan nå.

Glaspartierna spelar en viktigt roll i detta hus. Pelare för att bära takbalkar är ritade på insida glasfasad för att låta glaspartierna flyta fritt utan panel emellan på utsidan. Det ger glaspartierna ett lättare uttryck. Från insidan ser man tydligt konstruktionen. Byggnaden kläs i stående panel i trä.

På entrevåningens tak använder vi sedum som lättar upp utsikten från takterrass och sovrum på övre plan.

Taket skjuter långt över mark för att tydligt separera vägg och tak som olika byggnadselement. Ambitionen har varit att ge byggnaden en horisontell linje och känsla. Detta med anledning av byggnadens placering på en kant där terrängen sedan faller brant.