I taktävlingen “Sveriges finaste tak” har vi deltagit i juryarbete under hösten. Tidigt i vår utseddes vinnaren. Ursviksskolan i Sundbyberg knep första plats med motiveringen:

“Juryn anser att byggnaden representerar ett traditionellt sadeltak i en ny kreativ och spännande form. Tradition möter modernitet. Samtidigt relaterar byggnaden till det närliggande villaområdet som på så vis passar in i sitt sammanhang. Med välritad precision möter takprofilen plåtfasaden som ger en stilren och originell upplevelse.
Färgsättningen i sedumen spelar vackert med i färgen på fasaden och ger ett varmt och välkomnande intryck. Det gröna sedumtaket symboliserar byggnadens anspråk på miljöcertifiering, Miljöbyggnad Guld, och de krav som vi idag ställer på våra byggnader. Taket är inte bara estiskt tilltalande utan ställer också höga krav på byggkonstruktionen och hantverkarens yrkesskicklighet.
Det som gör Ursviksskolan till den slutliga vinnaren är framförallt takets unika form och färgsättning i samspel med materialval, nytänkande och höga hållbarhetsambitioner. “

Om- och tillbyggnad av skola Ursvikskolan, Sundbyberg Beställare: Sundbyberg kommun Yta: Ombyggnad 1600 kvm nybyggnad 3 400kvm Tätskikt: Protan Titanium + Protan SE 1,6 År: Planerat färdigställt hösten 2015 Foto: Johan Fowelin Flygfoto: Protan
Byggherre: Sundbyberg stad
Arkitekt: Marge Arkitekter AB
Byggare: Heving & Hägglund AB
Takentreprenör: Protan Entreprenad Takteknik AB

Juryn har bestått av fyra medlemmar med olika bakgrunder och erfarenheter. Björn Edebrand, verksamhetschef för SBR, Sveriges Byggingenjörer AB, Emelie Holmberg Arkitekt MSA och utbildad på Kungliga tekniska högskolan och RMIT, Jörgen Staf, VD och ägare av Olivgården Fastighets AB, Mikael Gerhardsson, ingenjör, styrelseordförande för Bygg & Interiör i Katrineholm (Woody Bygghandel) samt affärsutvecklare och planchef för Kilenkrysset AB.